HIGH BANDWIDTH DIGITAL CONTENT PROTECTION (HDCP)



Fullejant el llibre d’en Cinto “Fonaments i usos de tecnologia audiovisual digital” i aprofundint en l’immens llistat de sigles, m’he interessat per un protocol- interfície anomenat HDCP. Protocol que permet transmetre vídeo per fluxos fins a 2,23 Gbits/s, a unes resolucions de 720p o 1080i fins a 8 canals digitals d’àudio, mostrejats a 192 Kbits (24 bits per mostra), mitjançant interfícies digitals tipus HDMI o DVI -cal assenyalar, que les actuals versions de HDMI tenen un límit de 4,95 Gbit/s , i properament arribaran a 10,2 Bbit/s.



Aquest protocol, que podríem catalogar com a interfície, és propietat d’Intel, amb nom “Digital Content Protection LLC” - subsidiària d’Intel. Ha quedat com a estàndard i la majoria de fabricants l’han incorporada, sobretot perquè cal habilitar-la en els fabricats, si es vol aconseguir la validació de l’etiqueta “HD Ready” EICTA (European Information Communications and Consumer Electronics Technology Industry Association).



Per què cal ?

La principal raó per crear aquesta interfície de dades, és previndre la pirateria dels fluxos d’alta resolució de molts megabits, que transiten per les sortides HDMI o DVI (HDMI vídeo i àudio, High Definition Multimedia Interface) (DVI vídeo, Digital Visual Interface), fins a les pantalles visualitzadors de contingut.



El sistema es basa en autentificar un intercanvi de codis d’accés. AKE (Ackoledge Key Exchange).



El procés comença amb un intercanvi dels codis secrets i únics de cada equip , els equips validen i sincronitzen la seva interfície.



El reproductor o receptor codifica el flux, i el transmet a la pantalla o aparell sincronitzat, i aquest mitjançant el codi i instruccions prèviament acordades el descodifica convenientment.



Aquest fet, no té res a veure amb temes de canals codificats o lliures. Per tant entendríem que el terme FTA Free-to-air (lliure d’accés) , no és el mateix que el concepte CTA (Clear –to-air).



Per tant alguns radiodifusions, que emeten en obert, podran activar o desactivar la interfície, segons com desitgin, si creuen que caldria que es pogués descarregar el flux per crear material multimèdia.



Per tant alerta amb els aparells Blu-Ray o HD-DVD i els receptors de SAT-HD que a finals d’any sortiran ja a preus assequibles, i que gairebé tots incorporen d’interfície HDCP, però ara mateix hi ha al mercat uns sis milions de TV-LCD o Plasma que tot i ser compatibles en alta definició no podran accedir als continguts en aquesta definició, perquè no incorporen HDCP, i només podran activar la resolució HD amb aplicacions informàtiques que vinguin del PC.



Dades interessants sobre fluxos i resolucions



MPEG-2 flux de 5,37 Mbit/s

MPEG-4 H-264 flux de 944 Kbit/s (cinc vegades menys)



Estàndard actual 720 punts X 576 línies

Full HD restitució de la resolució completa 1920 punts X 1080 línies

HD Ready restitució mínima de 1280 punts X 720 línies

Que correspon a una escombrada progressiva de 720 p, tot i que caldria restituir l’estàndard de 1080 i, entrellaçat.



Connectors:

Entrada per Ràdio Freqüència

Entrada per vídeo compost

Entrada per RVA (Euroconnector 1978)

Entrada S-Video

Entrada per components analògics YuV, Y / Cr/Cb o Y/Pr/Pb

Entrada digital per DVI (informàtica)

Entrada digital per HDMI

HDMI Versió 1.3 cables certificats HDMI (inclús hi ha un centre de prova a Europa)

Categoria 1 suporta fins a 165 MHz , 720p i 1080i

Categoria 2 suporta fins a 340 MHz 1080 p



Hi ha equips d’extensió HDMT o HDMI Extender, que permeten assolir 40 o 50 metres.

Solució complicada amb Scart o Euro.



Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor (jfabregasrius@menta.net)