“La propagació troposfèrica i la Fata Morgana”, per Lluís del Molino EA3OG

Aquests dies s’ha parlat molt de la Fata Morgana,  que deixava veure les costes de Mallorca al horitzó des de les platges del Garraf i Sitges, quan normalment això no es possible. En Lluís ens vol parlar AVUI d’aquest fenomen que es degut a la propagació troposfèrica. ¿Què significa “troposfèrica”?

La troposfera es la capa més baixa de l’atmosfera fins a 10.000 metres. Aquetes visions extraordinàries són degudes al mateix fenòmen que allarga les comunicacions en freqüències de VHF i freqüències superiors, que fan arribar  les ones fins molt més enllà de la visual i que en diem propagació troposfèrica, quan el normal es que arribin  només a 30-40 km de distància. També podem escoltar estacions  d’italià i de Mallorca moltes vegades a l’estiu.

I aquest fenòmen afecta exactament igual a la llum?

Si, efectivament. La llum es també una ona electromagnètica de freqüència molt més elevada i experimenta exactament les mateixes curvatures que les ones de ràdio, per culpa del fenòmen que s’anomena “inversió tèrmica”, que permet que les imatges viatgin  molt més lluny.

¿Què vol dir “inversió tèrmica?

 
El més normal és que l’aire es refredi en augmentar l’altura, i això o podem comprovar quan pugem muntanyes, com per exemple el Tibidabo, on trobem sempre el aire molt més fred. Les capes d’aire menys calentes tenen menys densitat i aquesta densitat inferior,fa que les ones electromagnètiques viatgin una miqueta més ràpides en questa capa. Per la qual cosa, quan les ones es troben una capa més calenta a les capes superiors, en comptes de seguir en línia recta, es corben una miqueta cap a baix i arriben més lluny per sobre la superfície de la Terra.

¿I quan es produeix aquestes inversions tèrmiques? 

Hi han dues causes principals i totes dues necessiten una gran estabilitat atmosfèrica que implica la presencia d’un anticicló. A sota de l’anticicló, quan marxa el sol, les capes més baixes es refreden més ràpidament que les altes i ja tenim la inversió tèrmica. Es molt freqüent a sobre del mar Mediterrani . La segona causa es que capes més calentes procedents d’Àfrica, mogudes a l’Oest d’un anticicló, es muntin per sobre de capes més fredes anteriors i produeixin una inversió tèrmica a grans altures. Llavors es poden veure objectes flotant a grans altures que Objectes Volants No Identificats (OVNIS). No són objectes sinó que són imatges.

¿I com pots demostrar que els OVNIS són imatges?
Perquè quan es pertorba aquesta inversió tèrmica per un moviment de l’aire, les imatges, que no són objectes, desapareixen a unes velocitats extraordinàries, lluny de la capacitat de moviment de qualsevol objecte físic. Això demostra que no són objectes, sinó que són imatges I  aquest fenomen es dona sobre tot als deserts, on les anomenem MIRATGES.  Per exemple,imaginen els pobles antics, com els habitants del Desert de Nazca al Perú, quan veien fogueres dansant dalt del cel, pensaven que els Deus els vigilaven i els hi demanaven ajuda dibuixant al terra grans figures dels animals que necessitaven per viure. Desgraciadament els deus no els feien gaire cas, però no es van desanimar mai. 

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luis del Molino)