“Afegir un receptor SDR a un equip clàssic”, per Luis del Molino EA3OG

Suposo que no deu ser tan fàcil afegir un receptor SDR, els receptors digitals que permeten veure l’espectre, a un equip clàssic.

Efectivament, hi ha un bon problema perquè no podem afegir un receptor SDR per veure els senyals al espectre d’un SDR sense prendre mesures per a la commutació automàtica perquè es molt fàcil carregar-se’l si no prenem mides abans, si està connectat a la mateixa antena. La RF anirà cap a la antena on està connectat el receptor i se’l carregarà, perquè aquest receptor no pot suportar tanta potència.
Doncs posem el SDR connectat a una altra antena separada

Doncs tampoc és tan fàcil, perquè hi han  dos problemes. El primer problema és que la sensibilitat d’una estació de HF depèn de la directivitat de la antena i no de la sensibilitat del receptor. Com el soroll exterior és el que limita la nostra recepció, per millorar-la posem antenes directives i normalment només en tenim una. Podríem deixar la directiva per a recepció amb el SDR i fer servir una altra més senzilla per a la transmissió, però perdríem senyal de sortida en transmissió. Això no és massa pràctic.
I quin és el segon problema?

Que tot i això, la segona antena per la transmissió, a més a més la tindríem que posar-la ben lluny de la directiva de recepció, per a que no li arribés excessiva potència al receptor SDR. Això vol dir separar-la dos o tres longituds d’ona, si tenim prou espai, que no es massa normal aquí a Europa.
Ens queda alguna solució?

Sí, ara l’empresa MFJ ha dissenyat una petita capsa commutadora, el model MFJ-1708-B, que ven Astro Radio i que ens permet utilitzar una sola antena per a la transmissió i recepció amb un equip clàssic i també tenir connectada a la mateixa antena al receptor SDR, per a que normalment el senyal pugui arribar a tots dos equips, mentre que en transmissió commuta automàticament quant sent que li arriba la radiofreqüència pel cable cap a l’antena i posa l’entrada del receptor SDR a massa, per atenuar al màxim el senyal que li arriba. Això fa que el receptor SDR pugui resistir bé la transmissió encara que estigui connectat a la mateixa antena directiva i es un dispositiu que no es massa car i té encara una altra aplicació.
Quina es aquesta aplicació addicional?

Aquest dispositiu ens permet utilitzar un equip clàssic de VHF o UHF per treballar els satèl·lits en full-duplex, es a dir, reben i transmeten en una banda de VHF o UHF i escoltant al mateix temps l’altra banda amb el receptor SDR, protegint-lo per a que no li passi res si ens equivoquem de banda el transmetre. Però això ho explicarem millor un altre dia. Ara el MFK-1708B si detecta RF perquè ens hem equivocat, doncs el desconnecta i aquí no ha passat res. Val la pena tenir-lo posat. No ho oblideu què es pot rebre amb un receptor SDR addicional i gaudir de totes les avantatges d’un SDR amb un equip clàssic.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luis del Molino)