El problemes del viatges espacials, per Luis del Molino


Lluís: avui vols parlar-nos dels problemes dels futurs viatges espacials

Us vull explicar que ens diuen que els viatges espacials, concretament l’Elon Musk, parla de que viatjarem a Mars en molt pocs anys. Concretament parla del 2026 par iniciar el primer viatge i a mi em sembla que això no és pas tan fàcil com ens diu, sinó que els problemes sense resoldre per a la salut dels astronautes són molt més greus dels que ens expliquen.

Quins son aquests problemes tan greus amb que es trobaran els viatgers?

En primer lloc, la falta de gravetat durant un temps molt prolongat produeix una greu descalcificació òssia, però sembla que això es fàcilment recuperable amb medicació quan tornen.  També tenim l’augment de la pressió intracaneal que afecta als ulls i ja els costa més de recuperar la normalitat. La pèrdua  del to muscular i de l’equilibri es recupera aviat. Podríem generar una gravetat artificial amb força centrífuga, però per fer-la necessitaríem estacions espacials gegantines, una mica cares d’enviar a l’espai.

En principi tot això no sembla pas greu. Quins altres problemes tenim?

En segon lloc, tenim el problema de la radiació ultraviolada. Sembla que no serà tampoc un problema greu perquè ja fa molt temps que coneixem els filtres solars i les escafandres dels astronautes ja en porten bons filtres. Sembla que no serà un gran problema, però hi ha altres tipus de radiació molt més perillosos.

Quines radiacions són més perilloses encara?

També tenim els rajos còsmics que són partícules carregades amb molta energia que a la Terra podem desviar amb el camp magnètic de la terra, però que al espai no tenim cap camp magnètic que els protegeixi. Els podríem generar si  tinguéssim imans amb superconductors a temperatura ambient, perquè ara per ara necessitaríem molta energia per refredar-los i al espai i ara per ara no en tenim prou energia disponible. Els rajos còsmics destrossen l’ADN de les cèl·lules del cos humà i aquestes es reprodueixen amb errors que donen lloc a la generació de cèl·lules canceroses, de les que no sabem encara com impedir la reproducció tumoral.

Això es tot?

No, encara també tenim els Rajos Gamma d’alta energia que realment son fotons (no partícules carregades) i no es desvien pels camps magnètics. A la Terra ens protegeix l’atmosfera que els absorbeix, però a l’espai els astronautes necessitarien una bona capa de plom o elements molt densos per protegir-los i. com pesen molt, no els podem utilitzar.

Quina es la teva conclusió final?

Primera: que es més fàcil enviar robots per explorar l’espai com s’ha fet fins ara i el viatge humà per l’espai no te gaire futur. Segona: Que als extraterrestres tindran els mateixos problemes que nosaltres i serà molt més fàcil que enviïn robots també. No te cap sentit que viatgin hominoides per l¡espai, perquè tindran els mateixos problemes que nosaltres.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)