El dimecres 4 de juliol de 2007, al mati , moria a Barcelona Martí Garcia-Ripoll i Duran, que durant vint anys havia estat un dels membres de l'equip de L'Altra Ràdio. L'enterrament es va fer el dijous, a les 15h30, al Tanatori de les Corts de Barcelona.

Quan el 30 de desembre de 1987, L'Altra Ràdio va enregistrar el primer programa especial cara al públic, a l'antic estudi 1, dels desapareguts estudis de RNE, al Passeig de Gràcia de Barcelona, vam presentar la seva publicació ABC del DX-TV.
En ella s'explicava com poder veure televisions estrangeres, quan la propagació era propícia, al televisor de casa. Els mil exemplars de tiratge es van repartir entre el 10 de gener i el 30 d'abril de 1988.
En Martí era un gran coneixedor dels Balcans. Per això, el 17 de novembre de 1992 vam emetre un reportatge sobre la guerra dels Balcans i el paper humanitari dels radioaficionats. I el dia 1 de desembre vam emetre un segon monogràfic sobre la ràdio a la guerra dels Balcans, escrit per Martí Garcia?Ripoll.
I potser la feina d'investigació radiofònica que tindrà més transcendència és la seva sèrie sobre L'Hora Catalana, emesa entre l'octubre de 2003 i el juny de 2006, amb motiu del 75 aniversari de la primera emissió del programa L'Hora Catalana, feta a Buenos Aires. Gràcies a moltes hores de lectura i d'investigació, a la biblioteca del Pavelló de la República de Barcelona, va poder descobrir un aspecte inèdit de la ràdio feta a Centre i Sud Amèrica, per l'exili català.
A banda de l'agraïment, per tota la seva col·laboració a L'Altra Ràdio, jo també li estic molt agraït, perquè, una part de la meva investigació sobre la radiodifusió internacional en català feta a Europa, es va poder ampliar amb les seves aportacions. La mateixa setmana que moria entrava a l'impremta el llibre "La ràdio en català a l'estranger", publicat pel Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, escrit per nosaltres dos. A finals de juny, en Martí va corregir la prova final, ja maquetada, d'aquest llibre. Durant l'estiu Ràdio 4 va emetre la sèrie "Les emissions internacionals en llengua catalana", escrita també conjuntament.
En Martí Garcia-Ripoll era membre de l'Associació de Radioescoltes de Barcelona, on va impulsar la seva publicació en català, Món DX, el desembre de 1985.
Era llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1982). I des de 1984 treballava d'assessor lingüístic a Televisió de Catalunya, especialment al Departament de Producció Aliena (Doblatge i Subtitulació)
Va participar en la redacció del llibre Criteris lingüístics sobre traducció i doblatge, de Televisió de Catalunya i Edicions 62, el 1997.
Pofessionalment era un especialista en qüestions lingüístiques i sociolingüístiques, temes sobres els quals va publicar-ne articles en diverses publicacions, com Versió Doblada.
Martí. Sobretot, sobretot, moltes gràcies…
I molt bona ràdio.

Cinto

Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís del programa (altraradio@gmail.com). Gràcies al servei de biblioteca del Pavelló de la República, adscrita a la Bilioteca de la Universitat de Barcelona, per la seva col.laboració i les facilitats donades a Martí Garcia-Ripoll.