L'HORA CATALANA

Capitol 8

ENTRE MÈXIC I NOVA YORK

La primera dada que tenim de programes catalans fets a Mèxic és la del dia de Nadal de 1939, perquè amb motiu del 6è aniversari de la mort de Francesc Macià es fan dues emissions especials en català per Ràdio Nacional de Mèxic. Aquestes emissions són la presentació en públic de la Massa Coral de l'Orfeó Català de Mèxic.

L'Orfeó de Mèxic abans de l'any 1939 era un centre cultural-recreatiu que ja no feia d'orfeó, però en conservava el nom. Amb l'arribada dels exiliats es reestructura. Es tornen a fer activitats corals -amb la secció "Massa Coral"-. Una altra secció nova és "Relacions i propaganda" encarregada de fer "L'Hora setmanal dels catalans" per ràdio. La Junta d'aquesta secció que ha de gestionar "L'Hora" està formada per diverses personalitats, entre les quals cal destacar Josep Andreu Abelló, d'Esquerra Republicana i antic president de l'Audiència de Barcelona, com a president, i l'escriptor Víctor Mora, com a vocal. Andreu Abelló poc després serà acusat de franquista per la revista "Catalunya", vinculada als comunistes del PSUC.

Aquesta etapa inicial de l'"Hora setmanal dels catalans" per ràdio no va durar gaire. I després de diversos intents frustrats l'any 44 i principis del 45 trobem unes noves ressenyes d'emissions de l'Hora Catalana de Mèxic, per diverses emissores mexicanes XEML (1550 kilohertz), XEPJ (1150 Khz) i XEBZ (660 Khz), dilluns, dimecres i divendres a la tarda. Aquestes emissions estan patrocinades per l'Orfeó i dirigides pel periodista exiliat Joan Cid i Mulet, i hi inclouen els programes en català de l'Office of War Information.

Aquestes programes en català de propaganda americana els feien dirigents del Centre Català de Nova York. A més de passar-se per l'Hora de Mèxic, s'emetien en ones curtes cap a Llatinoamèrica, a través de les cadenes comercials nord-americanes, com la CBS o l'NBC. Els locutors catalans del Centre Català de Nova York van ser Josep Carner-Ribalta i Josep Fontanals. Carner-Ribalta també era el delegat als Estats Units del Consell Nacional de Catalunya, que estava reconegut oficialment pel Departament d'Estat.

En aquestes emissions de propaganda americana en català també hi participen els músics Alexandre Vilalta i Agustí Borgunyó. El sabadellenc Borgunyó s'ho va agafar tan a la valenta, que fins i tot va continuar escrivint propaganda americana, quan va tornar a Barcelona als anys 60 (1).

Però a banda de l'Hora Catalana de Mèxic, hi van haver altres programes de contingut català. Tenim ressenyades dues Diades, la de l'11 de setembre del 41 i la del 44. La de 41 l'Orfeó commemora la Diada amb un homentage als herois mexicans a la plaça de la Independència. I a les 8 del vespre, per les emissores XEXA i XEDP -que depenien de la Secretaria de Governació- es va fer un programa especial amb un emotiu parlament d'Avel·li Artís i un recital de poesies i cançons catalanes a càrrec de Carme Puig, Josep Ma. Poblet, Dolors Cortés, Maria Blanc, Josep Solé i l'actriu Emma Alonso.

Pel que fa a l'especial Diada de l'any 1944, l'emissora M12 fa un programa amb les audicions fetes per la Massa Coral de l'Orfeó. I aquí hi ha una cosa molt curiosa que és que en aquests moments la BBC de Londres va demanar un disc de collita pròpia a l'Orfeó de Mèxic, i aquesta entitat el va fer i el va enviar a l'emissora britànica (2). El director musical d'aquest disc va ser el músic mallorquí Baltasar Samper, un home vinculat al moviment de la Comunitat Catalana de Mèxic i promotor també l'any 1944 de la constitució de Galeuska a Mêxic. Galeuska era la coordinadora que agrupava les forces nacionalistes de Galícia, Euskadi i Catalunya.

Baltasar Samper el tornem a trobar, també el 1944, en la celebració a Mèxic la III Fira del Llibre, que va comptar amb la participació de l'exili literari català amb pavelló propi (3). En la inauguració, sota la direcció del mestre Semper, es va interpretar el Cant de la Senyera. I a continuació la Massa Coral i l'Esbart Dansaire de l'Orfeó van fer diverses actuacions. L'acte va ser retransmès en directe en cadena d'emissores de ràdio de la capital mexicana, i va ser patrocinat per la casa comercial Pastillas del Doctor Andreu. Tot plegat ja ens dóna una idea del pes específic que tenien els exiliats catalans en la vida cultural de Mèxic, on havien arribat 5 anys abans.

A banda d'això també hi ha altres programes de contingut català a la ràdio mexicana als anys 40. Així, tenim que l'any 42, Radio Universidad, emissora de la Universitat Nacional de Mèxic, EUN 860 Khz, comença una sèrie de programes, cada dissabte al vespre. Les primeres emissions són conferències que s'han fet en català a l'Orfeó i que es tradueixen al castellà perquè les pugui entendre tothom. Després es faran guions totalment nous i independents de la programció de l'Orfeó. La primera d'aquestes conferències s'emet el 9 de maig del 42 i és de Josep Carner, sobre "Cataluña secular". Part d'aquestes xerrades es publiquen en resums a la revista "Full català". Tot això en va part va ser possible perquè Andreu Bustamante va introduir una novetat tecnològica: enregistrar magnetofònicament les conferències de l'Orfeó.

Al curs el 42-43 es fa una segona tongada d'aquestes emissions de cultura catalana. També a partir del març del 43 tenim notícia d'un altre espai radiofònic, que es diu "Biblioteca Catalana" i el presenten Pere Foix i Àngel Semblancant per Radio Nacional de Mèxic.

Hem dit que l'any 44 l'Hora Catalana de Mèxic la dirigeix Joan Cid. El 53 la dirigirà Dolors Bargalló. Cid i Bargalló, com els dos consellers d'Ensenyament d'Esquerra Republicana durant aquesta legislatura.

NOTES:
(1) Agustí Borgunyó va emigrar als Estats Units l'any 1915, en part per eludir un servei militar espanyol amb possible destí al Marroc, on un contemporani seu, el capità Francisco Franco, començava una carrera militar-política. En intervenir els americans a la I Guerra Mundial, Borgunyó s'hi va allistar.
(2) Recordem que per Sant Jordi de 1944, la BBC per primer cop va fer una emissió bilingüe català-castellà, sota la direcció de Josep Manyé "Jorge Marín".
(3) Només de publicacions periòdiques catalanes, l'any 1944 s'editaven 17 capçaleres a Mèxic

Martí Garcia-Ripoll

Tots els drets revervats. És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa.