Història de L'Altra Ràdio

 TEMPORADA 2015-2016


El dijous 10 de setembre comença la 36ena  temporada de L’altra ràdio amb el programa 2157. Es mantenen els dies d'emissió: dijous a les 22:05 hores i repetició els diumenges, a les 24 hores. S'incorpora a l'equip del programa l'Associació Radioaficionats de Catalunya, nascuda el mes de juny anterior.


El dissabte 26 de setembre s’inicia, amb l’espai 158, una nova temporada de L’altra ràdio a l’escola, dins d’Amics i coneguts, de Sílvia Tarragona.


El mes d’octubre s’incorporen al programa el tecnoantropòleg Ricard Faura i l’oncòleg Pere Monràs, president Fundador de Hèlix3c  -empresa especialitzada en l’economia del coneixement- i patró fundador de la Worldbiomimetic Foundation -que promou un nou camp d’activitats humanes inspirades en la Natura.

El dijous, 18 de febrer, a les 22 hores i el diumenge 21, a les 24 hores, es va emetre el programa especial enregistrat, cara al públic, dins de les Jornades Tecnològiques de l’Escola del Treball de Barcelona, el dimarts 16 de febrer. Hi van participar:
Albert Jurado i Javier Solís, alumnes de 2on de Telecomunicacions, i Julio Segura, professor de l'Escola: projecte d'un drone amb finalitat educativa.
Esteban Redolfi, director executiu de l’esdeveniment 4YFN, que es va celebrar durant el Mobile World Congress, a Barcelona.
Blai Ruíz, cap d'estudis de tarda de l’Escola del Treball: la telefonia IP.
Luis del Molino i Eduard Garcia-Luengo, col·laboradors de L’altra ràdio: el projecte CubeSat, de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Quico Gras, col·laborador de L’altra ràdio i professor de l’Escola del Treball: la Deep Web.
Joan Homar, col·laborador de L’altra ràdio i membre de l’Associació Catalana per a la Telemàtica Educativa (ACTE): els trols informàtics.

El mes de febrer la Fundació Iwirth.org, dedicada a potenciar la presència de les entitats sense ànim de lucre a Internet, s’incorpora a l’equip del programa. Ramon Bartomeus, el seu director, divulga mensualment algunes de les campanyes a les quals donen suport.

El dijous 30 de juny, a les 22:05, L’altra ràdio fa la seva edició 2.200, amb la qual tanca la seva 36ena temporada a Ràdio 4. Per celebrar-ho el programa ofereix una edició especial que vol ser el pòrtic d’obertura de les celebracions dels 40 anys de Ràdio 4 que es van complir a finals d’aquell any. A l’espai 2.200 de L’altra ràdio hi van participar tres professionals que van estar presents a la primera programació de Ràdio 4: Josep Maria Adell, autor del llibre “Ràdio 4, 40 anys en català 1976-2016” i realitzador radiofònic; Jordi Roura, animador del programa Mainada, presentat per Enric Frigola; i Manel Sorribas, tècnic de so que va participar en la selecció musical del període de proves i col·laborador de L’altra ràdio. A més el programa va comptar amb la valoració de la doctora Maria Gutiérrez, cap del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El mes de juny Josep Maria Adell publica a editorial Nautilus el llibre “Ràdio 4, 40 anys en català 1976-2016”. Adell va ser un dels grans realitzadors radiofònics de RNE a Catalunya. A Ràdio 4 el primer programa que va realitzar va ser l’innovador i creatiu “Radioactivitat”. Dins del llibre l’autor recull la difusió feta per L’altra ràdio del naixement del moviment d’emissores municipals de Catalunya i de les activitats de les ràdios lliures, a més dels programes especials, fets cara al públic, en centres culturals de la Fundació La Caixa. En el recull final de 1238 noms de persones que han fet possible la programació de Ràdio 4 hi apareixen un gran nombre de col·laboradors de L’altra ràdio.

El dissabte 2 de juliol, amb l’edició 196, acaba la temporada de l’espai L’altra ràdio a l’escola, fet per Pitu Martínez i Cinto Niqui, dins d’Amics i Coneguts de Sílvia Tarragona.


 TEMPORADA 2016-2017


l dijous 8 de setembre comença la 37ena temporada de L’altra ràdio, amb la seva edició 2201. El programa segueix en antena els dijous a les 22:05 i es torna a emetre els diumenges, a les 24 hores. En aquesta temporada Ràdio 4 celebra els seus 40 anys de vida radiofònica, donat que va ser inaugurada el 13 de desembre de 1976. Fins el mes de desembre L’altra ràdio obra les seves edicions amb els records radiofònics preparats per Josep Maria Adell, autor del llibre “Ràdio 4, 40 anys en català 1976-2016” i realitzador radiofònic.

L’edició del 15 de setembre compta amb la participació del Premi Nobel de Física del 1993 Joe Taylor, que és astrofísic i radioaficionat amb indicatiu K1JT. En Jaume Planas (EA3NE) va poder enregistrar els seus testimonis a la troba internacional de radioaficionats EME 2016, celebrada a Treviso a l’agost. Taylor fou guardonat, juntament amb Russell Alan Hulse, pel descobriment d’un nou tipus de púlsar i les noves possibilitats d’estudi al voltant de la gravitació.

Durant la tardor de 2016, el programa va fer una votació entre els seus oïdors per trobar quines eren les 4 veus més populars, dues femenines i dues masculines, de les escoltades en els primers 40 anys de l’emissora. Cada participant podia donar un màxim de 4 noms. Segons els vots recollits entre una cinquantena de participants el resultat final va ser el següent:

VEU FEMENINA: 1) Maria Matilde Almendros 21%,  2) Cèlia Motis 12%

VEU MASCULINA: 1) Enric Frigola 12%,  2) Joan Grau 10,5%

Entre els participants es va sortejar un receptor de ràdio Eton, cedit per Astroràdio.

 

El 13 de desembre al Foyer del Liceu Ràdio 4 fa durant tot el dia una programació especial. L’altra ràdio participa en la franja de 16 a 17:30, presentada per Sílvia Tarragona i Conxita Casanovas.


A les 19 hores del mateix dia, TVE a Catalunya emet el documental Radiografia de Ràdio 4, de Lurdes Cortès, sobre els 40 anys de l’emissora. Cinto Niqui tanca el documental, amb les trucades de dos oïdors del programa Oleguer Forcades, de Sants 3 Ràdio, i Albert Murillo, de Catalunya Ràdio


El 15 de desembre L’altra ràdio emet una edició especial per commemorar els 40 anys de Ràdio 4 amb la participació de Pep Adell, Enric Frigola, Montserrat Minobis i Estanis Alcover i Martí, presents a la primera programació de l’emissora.


El dijous 2 del 2 (febrer), a les 22 hores, L’altra ràdio va arribar a la seva edició 2222. Per celebrar aquesta “conjunció numèrica” tan especial, L’altra ràdio va oferir un programa especial, fet per 22 membres de l’equip del programa: 20 davant del micròfon i 2 a la part tècnica. Totes les seccions es van fer per parelles i tots els col·laboradors van explicar temes que tenien alguna relació amb el 2. El programa es va poder escoltar per Ràdio 4 dues vegades: el dijous 2 de febrer, a les 22 hores, i el diumenge 5, a les 24 hores.

El diumenge 12 de febrer, amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio, Cinto Niqui participa a la tertúlia del programa El Suplement, de Catalunya Ràdio, presentat per Ricard Ustrell.


L’equip de L’altra ràdio va participar a les conferències amb motiu de l’exposició “La nostra ràdio. 90 anys d’aparells de ràdio” que es va fer al Centre Cultural Casa Orlandai de Barcelona i que va coordinar Eduard Garcia-Luengo.

Dilluns dia 13 de febrer. Commemoració del Dia Mundial de la Ràdio. Eduard Garcia-Luengo (EA3ATL), Cinto Niqui i Luís Segarra. Dimecres dia 15 de febrer. Francisco Rubio i Cinto Niqui.

El programa va acabar la seva 37ena temporada el dijous 13 de juliol, amb ledició 2245, fent una edició especial de Laltra ràdio a lescola, amb en Pitu Martínez. El bloc més llarg del programa es va dedicar a fer un col·loqui sobre el futur de leducació amb la participació de Francina Martí, presidenta de lAssociació Rosa Sensat, Juanmi Muñoz, cofundador de Cell Working, i Pitu Martínez. programa.