Història de L'Altra Ràdio

L'altra ràdio de Ràdio 4 començarà la 40ena temporada el dimecres 4 de setembre, amb l’edició 2343. Els dimecres canviem d'horari i passem a estar en antena a les 21:05 hores, una hora abans que la passada temporada.
Es manté la repetició del programa el diumenge 8, a les 24 hores. 


L’altra ràdio és el magazín radiofònic en llengua catalana, de qualsevol gènere, amb més temporades ininterrompudes d'emissió. La intel·ligència artificial, Internet, la supercomputació, les telecomunicacions, els usos socials de la tecnologia, la cultura audiovisual, el periodisme digital, l'actualitat de la radiodifusió, la radioafició i la radioescola són els seus continguts principals.


Una de les novetats és la incorporació regular a l’equip del programa de Chari Bermejo, presidenta del radioclub Mike Delta Victor DX Group, de Mollet del Vallès.
El dimarts 10 de setembre, L’atra ràdio estrena un espai setmanal sobre innovació tecnològica al programa El Matí a Ràdio 4, dirigit i presentat per Ramon Castelló. Especialistes de L’altra ràdio divulguen temes diversos cada setmana. El primer en fer-ho és el doctor en Informàtica Ramon Sangüesa.

 

El 29 d’octubre, L’altra ràdio de Ràdio 4 és distingit amb el Premi Nacional de Comunicació, en la categoria de Radiodifusió, que atorga la Generalitat de Catalunya. És la primera vegada que un programa de Ràdio 4 aconsegueix aquest prestigiós guardó. És la primera vegada que el jurat premia un programa radiofònic sobre tecnologia. 

L'objecte dels Premis és “atorgar un reconeixement a les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació a Catalunya o en llengua catalana, tant si han estat realitzades per professionals com per qualsevol entitat pública o privada”.

“El jurat ha premiat Cinto Niqui Espinosa, director de L’altra ràdio, de Ràdio 4, des del 1985. Enguany, el programa compleix 40 anys en antena i més de 2.300 emissions, sent el magazine amb més anys d’emissió de la radiodifusió catalana. Continua apostant per la divulgació de les noves tecnologies audiovisuals, la reflexió sobre el seu impacte a la societat i el coneixement de la història de les comunicacions. Cinto Niqui, amb un to divulgatiu i un llenguatge radiofònic senzill, reflexiona setmanalment sobre l’ús i l’impacte en la societat de les TIC, considerades eines de transformació social”.

L’acte de lliurament es va fer el 13 de novembre, a la tarda, al Palau de la Generalitat.

El dia 25 de desembre L’altra ràdio va oferir el primer programa especial commemoratiu dels seus 40 anys d’emissió a Ràdio 4.
Es va estrenar la ficció radiofònica “El museu de la ràdio”, una coproducció del col·lectiu Berícid Sulfúric i L’altra ràdio, enregistrada cara al públic a l’estudi 31 de RNE a Catalunya. Guió escrit per Anna Ferrer Albertí, Vicent Ortega i Pau Pérez. Sonorització d’Helena Ramos de RNE. Amb les veus d’Anna Ferrer Albertí, Laia Garcia, Vicent Ortega, Pau Pérez, Clara Schwarze i les col·laboracions de Pitu Martínez, Irene Lapuente i Cinto Niqui, de L’altra ràdio de Ràdio 4.

A més es van emetre tres reportatges sobre els canvis que s’han produït a la música, la informàtica i la televisió en els últims quaranta anys, fets pels alumnes de segon d’ESO de l’Institut Quatre Cantons de Barcelona. Per tercer any consecutiu aquest institut públic col·laborava amb L’altra ràdio, de Ràdio 4.


L’altra ràdio de Ràdio 4, el divendres 31 de gener de 2020, a les cinc de la tarda, va enregistrar un programa especial cara al públic al plató 5 de TVE a Catalunya per celebrar els seus 40 anys d’emissió. Posteriorment, els assistents -entre els quals hi havia una quinzena de col·laboradors del programa- van fer una visita guiada al Museu de RTVE amb el seu responsable, Nico Albéndiz.

En el programa hi van participar: Tinet Rubira, director general de Gestmusic la productora responsable d’Operación Triunfo; Albert Lesán, del programa El Rondo de TVE i Fòrmula Lesán, de Ràdio Estel; el professor dels estudis d’audiovisuals de la Universitat de Barcelona i autor del llibre “Vídeo para redes sociales”, Juan José Boté; i el grup musical Alma de Boquerón, que van interpretar quatre de les seves rumbes mestisses.

L’espai fet al plató 5 de TVE es va emetre per Ràdio 4 el dimecres 5 de febrer de 2020, a les 21:05 (repetició el diumenge 9, a les 24 hores), i el reportatge de la visita al Museu de RTVE es va poder escoltar dins de l’edició de L’altra ràdio del 19 de febrer.

Degut als canvis de programació que fa Ràdio 4 com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, des del dimecres 8 d’abril, L’altra ràdio passa a oferir una versió reduïda de 20 minuts, els dimecres a les 21:05. La repetició dels diumenges a la mitja nit no s’ofereix. 

 

Del 14 al 31 de maig de 2020 s’activa l’estació de radioaficionats AM40LAR, per celebrar el 40è aniversari de L’altra ràdio de Ràdio 4.

Assoleix un èxit internacional, donat que es fan uns 14.200 contactes amb estacions dels cinc continents, de 100 països dels considerats en el món de la radioafició pel DXCC. S’atorguen 583 diplomes, a les estacions que havien fet 5, 10 o 15 contactes amb l’AM40LAR, en diferents dies o bandes. Totes les estacions que hi van contactar una vegada van rebre l’eQSL o targeta de verificació electrònica commemorativa.

Aquest èxit va ser possible gràcies a la feina d’una trentena d’operadors i operadores que van activar l’AM40LAR. Les vuit associacions de radioaficionats, relacionades amb la història de L’altra ràdio, que de forma conjunta la van operar van ser:
  • Associació Radioaficionats de Catalunya (ARCAT)
  • Associació de Radioaficionats Minusvàlids Invidents de Catalunya (ARMIC)
  • Federació Catalana de Radioafeccionats
  • Mike Delta Victor Dx Group
  • Ràdio Club del Vallès
  • Ràdio Club Quixots Internacionals
  • Unió de Radioaficionats de Barcelona i Baix Llobregat
  • Unió de Radioaficionats de Catalunya (URCAT)
L’altra ràdio el dimecres 15 de juliol del 2020 amb l'edició número 2388  acaba la 40ena temporada del programa.