El camí de la TDT a Catalunya, passat i previsible futur (primavera 2009)


La TDT, o DTT ,DTTVo la TNT segons com es coneix popularment és la modalitat que tècnicament a Europa es basa en l’estàndard DVB-T .

Just ara a fet uns 10 anys de la seva implementació inicial i d’aquí a un any a l’estat espanyol serà el sistema únic de difusió mitjançant les ones terrestres.

Les altres modalitats Satèl·lit, cable, varen ser les primeres en adoptar estàndards adequats al seu entorn i ara li ha tocat finalment el torn a la TV terrestre.

Si mirem enrere, tot just va ser a finals del 1998 (novembre) que els anglesos , varen començar les primeres proves amb ON Digital , ITV Digital que va tancar el 2002.

La modalitat de pagament va ser també l’adoptada per Suècia (abril1999) i Espanya (Maig 2000), (10 anys justs per implementar el TDT) malauradament els sistemes de pagament es varen anar tancant de mica en mica i en el cas de Quiero ho va fer el juliol del 2002. Aquell mateix any TV3 va començar a donar senyal pel canal 43. Els Suecs varen rellançar-ho en obert el 2000.

En anys posteriors Finlàndia (agost 2001), Holanda (Abril del 2003) i Itàlia (desembre del 2003), es varen incorporar al club del TDT

Posteriorment aquests països de forma immediata (UK) va crear la plataforma Freeview que va donar continuïtat al sistema. En el cas Espanyol, el tancament de Quiero va ser traumàtic, perquè s’hagueren de reconsiderar lleis, sistemes i modalitats. La TDT a l’estat espanyol va quedar “aletargada” amb el canal 66 (Quiero i Veo) i les proves de CCRT amb el canal 43. Posteriorment quan es va iniciar rellançar el novembre del 2005 amb el MPX autonòmic que inicialment va ser el 61 per Catalunya amb 5 canals (3 privats + 2 públics). Quan legalment es varen poguer ocupar els canals que havia deixat Quiero 67 al 69 es va crear el paquet dels MPX’s restants que coneixem fins a l’actualitat. En el cas de les TV publiques, hi va haver un intercanvi d’espectre de MPX, així en el cas català TVE va intercanviar el mPX amb TVC per poder fer desconnexions provincials TV3 (canals 58 al 61) i TVE canal (64).

A partir del 2002 , els països Europeus, es varen anar despertant i posant al dia les instal·lacions de TDT. I actualment ja n’hi ha 7 que han tancat els programes analògics.
Andorra, Finlàndia,  Alemanya, Luxemburg, Holanda, Suècia, Suïssa i la part flamenca de Bèlgica. Dinamarca i Noruega ho faran enguany i l’any vinent ja ens tocarà a nosaltres. Realment el fet Espanyol, és innovador, doncs la majoria de països que ja han tancat el sistema analògic, o eren petits o bàsicament el servei es dóna per cable.
Hi ha 3 països a Europa que el 90% de la distribució terrestre es fa per cable, Bèlgica, Holanda i Luxemburg. N’hi ha 6 majoritaris de cable (Alemanya, Àustrica, Irlanda, Suècia, Finlàndia i Dinamarca. Els països meridionals  per la forma de construcció Italia, França, Grècia, Portugal i Espanya. Espanya serà el primer país d’aquest grup que tanqui el sistema analògic., França ho farà el 2011 i Italia i Portugal el 2012.

Així doncs a un any vista del tancament com portem els deures? Com portem els terminis de plans de tancament?

L’execució del 2n pla serà a finals de juny, el 3er a finals de desembre (Tarragona i Girona) i el 4rt i darrer el 3 d’abril del 2010. Enguany s’instal·laran a l’estat espanyol 200 nous emplaçaments i quan s’acabin els plans s’hauran instal·lat 2500 punts arreu de l’estat.

La cobertura del territori català està prou be, doncs estem entre el 90 i 93 % , potser anem un xic endarrerits en adequació a les llars entre el 57 i 63 % encara que aquesta data, crec que no és prou significativa, doncs hi ha molta gent que està veient TDT mitjançant sistemes alternatius (antenes individuals afegides al balcó , sense antena exterior) gairebé segur que quan s’hagi tancat el canals analògics encara quedarà per estudi un tant per cent important sense arreglar. D’antenes comunitàries.

Podríem argumentar ,que nomes els canals privats espanyols i potser TVE queden fora de captació en una instal·lació col·lectiva sense actualitzar digitalment. En el cas de l’àrea metropolitana de Barcelona, entenc que en altres comarques el problema pot ser diferent.

La quota de pantalla és del 30% , uns 2 milions d’espectadors. Sembla que mes o menys la cursa cap aquesta data s’està desenvolupant correctament. A on potser anem per darrera en les execucions dels terminis serà en la TV local.

El passat 11 de març en el transcurs de les segones jornades de la TDT a Catalunya, els consellers del CAC Santiago Ramentol i Dolors Comas, varen comentar un estudi actiu que està elaborant el catedràtic Josep Àngel Guimerà ,més tres consellers , sobre la situació de la TDT local publica i privada.

De les 21 demarcacions ,el govern central va planificar 24 MPX’s amb 96 canals de programació. Hi ha 3 demarcacions amb 2 MPX (Barcelonès,Baix Llobregat,Vallès Occidental). Es van atorgar 56 canals privats (3 deserts- previstos inicialment 59)
37 canals públics. Teòricament aquests canals haurien d’estar operatius al desembre d’enguany, per complir la normativa del govern de l’encesa digital.

Les dificultats són de tota mena:
Dinàmica canviant dels municipis.
Disseny d’algunes demarcacions inadequat.
Ubicació dels centres principals de distribució del senyal.
“Solapació” d’alguns fluxos.
Retard en l’aprovació des de Madrid dels plans tècnics ( no volen “solapacions”).
Composició mixta MPX (públics i privats) cost, preparació del pla (MPX Vallès Occidental) Teletaxi + 3 públics.
Estructurar els consorcis públics.
Diferencies entre ajuntaments que ja tenien TV i era privada.
Competència entre ajuntaments semblants per tenir la seu de la TV.

Tot aquest garbuix ens dóna a dia d’avui :
Dels 37 canals, només en funcionen 4 (3 a Barcelona i 1 al Maresme) , aviat ho farà el del Garraf

Hi ha 8 projectes en condicions per començar a emetre abans de final d’any.

N’hi ha que tenen endarrerit el contracta programa, el projecte tècnic i també alguns que no faran TV .

Tot i que tots volen conservar l’opció del canal i de la concessió.

L’administració, està pensant en un tipus de TV de baix cost, que ells anomenen
TV Multiservei en xarxa o Canal Ciutadà, amb una pantalla, que inclourà informació a la part esquerra, serveis a la part inferior i una pantalla de vídeo a la resta lligada amb la plana web de l’ajuntament ,que posteriorment tingui retorn mitjançant el sistema MHP quan aquest estigui popularitzat.

La situació dels canals privats locals no està pas molt millor, encara que ja sortien d’una situació en què molts dels operadors ja feien TV en analògic. Dels 56 operadors previstos, 21 ja han començat a emetre (aviat 22). D’aquest 21, només n’hi ha 12 en situació d’estabilitat econòmica. Els altres 9 tenen seriosos problemes empresarials.

Dels altres 34 que encara no han començat a emetre:
15 – estan en bones condicions d’empresa.
7 – emeten en analògic i tenen dubtes d’inversió, doncs alguns no tenen instal·lacions inadequades.
7 – estan en situació delicada, doncs no emeten en analògic i han de començar de zero.

Els que estan mes ben posicionats són els que aposten per la formula de proximitat.
Tenen una relació estreta amb l’administració, alguns tenen des del 25 % d’ingressos provenen de l’administració local. N’hi ha alguns que arriben al 60 %. No tenen competència.

Els més mal parats son els que operaran en zones de baixa densitat demogràfica, Viella, Balaguer, Tortosa, Seu d’Urgell , i els que ja funcionen, però tenen molta competència de publicitat són ells que ja operen al Barcelonès.

Publicitàriament molts se’n surten mitjançant el telèfon 905, els SMS Premium i altres sortides que estan rebaixant els compromisos de qualitat i poden ser il·legals en termes de temps dedicats a la publicitat.

2 Entitats que aglutinen a les teles privades catalanes són TDI ( Televisions Digitals Independents) 14 estacions ( 1 a Mallorca, 1 a Catalunya Nord, 1 a L’Alguer, 1 País Valencià) i Comunicalia ( 51 associats de TV i 100 Ràdios FRLC)amb sistemes de distribució com IP Transfer, actualment Comunicalia encara fa servir Hispasat  ( 12.092V 27500) per distribuir els programes, tot i que està previst deixar-ho pel cost excessiu.

En total la TV local està present a dia d’avui a :
Barcelona    7 canals   ( 6 ràdios)
Baix Llobregat 3 canals ( 6 ràdios)
Girona     2 canals
Mataró    3 canals
Olot         2 canals
Tarragona    3 canals
Vic         3 canals


Joaquim Fàbregas


Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor (jfabregasrius@menta.net)